Finnskogsrikets logga

Start  Om området  Föreningen  Verksamheter  Utflyktsmål  Evenemang  Länkar  Nyhetsarkiv

Tur o Ton i Hälsingland

När tiden rusar behövs en motvikt. Hos oss hyllas långsamhetens lov i tystnaden på trolska Bollnäs norra/Järvsö finnskog. Äventyr och stillhet, naturnära upplevelser och musikunderhållning i skön förening.

Vi lever, musicerar och kör häst tillsammans. Helst i skogen! Med jord- och skogsbruket Svärds som bas, nära Ljusnans klara vatten och med blånande berg i fonden, bjuds här både lättsam musikunderhållning och gedigna natur- och kulturupplevelser.
Turerna går kring Vallstabyns gamla soldattorp med mustiga Hälsingeberättelser om en annan tid. Djupare in i Hälsingeskogen ligger Tur o Tons finngård Björnmyra med anor från 1600-talet. Här finns ingen el men gott om den åtråvärda tystnaden, och hit går ofta färden med häst och vagn eller släde. Här står samtal och samspel i centrum, med minnen från en tid när skogen myllrade av människor. Vi delar gärna med oss av historier från förr, från livet "på skogen". En del berättelser är sprungna ur den muntliga traditionen medan andra hämtats från gamla skrifter. Ibland bjuds bybor in som vet att berätta ännu mer om den lokala historien. I ljuset av en sprakande brasa avnjutes en god måltid och akustisk musik med sång och instrument som dragspel, ukulele, gitarr och basfiol.
Vår verksamhet präglas av ett genomtänkt koncept, där arbetet för att bevara och levandegöra hästen i skogen, gamla basvägar, traditioner och kunskap kring exempelvis timring ingår. Hit hör också trygga hästar, stämningsfyllda toner och berättelser, spännande dofter och synintryck, god mat i en genuin och välkomnande miljö och ett personligt och proffsigt värdskap.

Telefon: 0278-450 11, 0730-98 19 84
Hemsida: www.turoton.se
E-post: maria@turoton.se
Foto: Börje Norfelt

Swedish English